Ai permis de pescuit in Delta Dunarii? Ne revedem la o bere rece.

intro1

„Ce ar merge acum o bere rece!” este o propoziție pe care cred că am rostit-o toți de sute de ori în mijocul zilelor fierbinți de pescuit în Delta Dunării. Mi se pare o chestiune de bun-simt sa platesti 30 de lei pentru pescuit pe tot anul in Delta Dunarii, chiar daca banii incasati din permisele de pescuit nu ajung direct la ARBDD, ci sunt varsati la bugetul de stat. Si, daca faci asta, meriti o bere rece pe apa, cel putin in opinia mea.

 

2

Septembrie la 33 de grade. Ai permis de pescuit?

Pornind de la premisa de mai sus, ne-am hotărât să mergem o zi în Delta Dunării și să servim pescarii cu bere rece în mijlocul unei zile călduroase de toamnă. Dar nu pe toți pescarii, ci doar pe cei care ne pot face dovada că dețin permis de pescuit. Mi se pare o chestiune de bun-simț să plătești 30 de lei pentru pescuit pe tot anul în Delta Dunării, chiar dacă banii încasați din permisele de pescuit nu ajung direct la ARBDD, ci sunt vărsați la bugetul de stat. Și, dacă faci asta, meriți o bere rece pe apă, cel puțin în opinia mea.

3

Egreta Resort. Sf. Gheorghe – Uzlina! 

În apropierea prânzului, exact când soarele începe să îți strice ziua de pescuit, am ajuns la Egreta Resort, unde ne așteptau trei baxuri de bere Neumarkt rece și o barcă dotată cu ladă frigorifică plină de gheață. Am stabilit rapid traseul, Uzlina, Isac, Chiril, Perivolovca, Dunărea Veche, pentru a putea întâlni atât pescari de răpitori, cât și de staționar și crap.

4

5

6

Ați bea o bere rece?

În ciuda apei tulburi de pe lacurile Uzlina și Isac, am găsit o barcă de pescari la știucă destul de repede. Pescuiau lent, în derivă, toropiți de soare, perfecți pentru planul nostru.

Bună ziua, putem să vă deranjăm cu o bere rece ca gheața?

Nu cred, sigur că da, dar ce trebuie să facem?

Păi să aveți permis de pescuit!

Doar atât? Normal că avem, dar de unde sunteți?

De la la revista Pescuitul Pentru Toți.

Pentru această inițiativă să știți că ați câștigat un abonat pe viață! 

Am rămas un pic la povești cu și despre Deltă, știuci, natură, permise de pescuit și despre importanța servirii corecte a unei beri pe căldură, obligatoriu rece ca gheața. Barcagiul nu avea permis, așadar l-am servit doar cu o revistă

7

8

21

22

23

Petrecerea continuă!

După ce am găsit lacul Chiril tulbure din cauza lucrărilor ARBDD de decolmatare a canalelor din zonă, am continuat căutarea pescarilor legitimi și însetați pe Perivolovca și Sf. Gheorghe, cu gândul de a pescui și noi în pauzele de livrat beri reci la avat. I-am găsit, i-am controlat, i-am bucurat cu mica noastră acțiune.

9

10

Pauză de avat…

Știind că nu avem prea mult timp la dispoziție pentru pescuit în doar o zi, ne-am luat la noi doar două lansete și câte o cutie cu minimum necesar de năluci. Dacă la știucă ne-am lămurit rapid de neșansă din cauza apelor tulburi, ne-am mutat pe avat. În mijlocul zilei, pe soare puternic, între două beri reci am reușit să ne distrăm cu câțiva avați. Eu, în suprafață cu echipament light, lansetă Steez Flexlite 2-9 grame, fir monofilament Stroft 0,18 și vobler Daiwa Wize Minnow 5 cm, 5,2 grame, culoare ayu, iar Bogdan, între ape cu echipament de casting, fir textil și spinnertailuri Fish-Helic de la Berti.

12

13

 

Daiwa Wise Minnow

Deși îl am de mulți ani în trusă, abia acum am găsit utilitatea acestui vobler. Inițial l-am cumpărat greșit pentru clean, apoi l-am bănuit ca fiind bun pentru păstrăv… La această partidă am descoperit că este perfect pentru avat.

14

15

Pescari cum trebuie 

Ne-a făcut o deosebită plăcere să stăm la povești cu domnul Dumitru Gâlcă din Iași. În vârstă de 74 de ani, vine să pescuiască în Delta Dunării în fiecare an, începând din 1951, de când era copil. Era de două zile la pescuit și prinsese doar un morunaș, pe care l-a eliberat în prezența noastră. Ne-a explicat că, pentru el, pescuitul și apoi peștele sunt doar o completare a acestui paradis numit Delta Dunării. Ne-a mulțumit pentru berile reci și revistele de pescuit și ne-a invitat la un pahar de vin rece de Iași.

17

16

18

 

Din 1951

Și când vii în Deltă de peste 60 de ani, clar ești pregătit cu tot ce-ți trebuie. Nu era supărat că nu a prins pește, chiar dacă știa foarte bine locurile de pescuit și folosea toate momelile tradiționale: scoici, mămăligă, râme șerpești, coropișniță. Cât timp peștele nu a tras, domnul Dumitru a curățat zona unde avea tabăra de gunoaiele lăsate în urmă de alți turiști. La categoria permise și autorizații a fost de departe cel mai dotat pescar pe care l-am întâlnit.

25

Permise de pescuit ARBDD

Chiar dacă mă repet, mi se pare de bun-simț să îți plătești permisul de acces și de pescuit când mergi în Delta Dunării. Te costă numai 60 de lei/an, 30 lei permisul de pescuit și 30 de lei accesul turist. Permisele se pot achiziționa online, de la bancomat sau direct de la pensiuni ori hoteluri.

De unde iti poti achizitiona permisul:

Bancomat: Sediu ARBDD, 820243, Tulcea, Str. Portului nr. 34 A

Online: www.ddbra.ro

Agenți teren

Recepție pensiune, hotel, magazine.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este o instituție publică în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, creată pentru ocrotirea și conservarea patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației. 

Andy Arif – articol publicat in revista Pescuitul pentru Toti

 

Postat de pe 2 Mar 2017, in categoria SPINNING, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire