Alchimie, nade si povesti

nade-si-povesti

Denumiri sofisticate, culori multiple și ingrediente demne de cămara unui alchimist, toate acestea pot deveni un labirint destul de complex. În articolul în care urmează îmi propun să îl fac mai ușor navigabil. Majoritatea indiciilor se pot citi încă din denumirea produsului și înscrisurile de pe ambalaj, iar dincolo de acestea se pot observa prin investigarea produsului efectiv. Să începem cu primele.

Denumiri & înscrisuri
Din start, nadele destinate stilului nostru de pescuit pot avea în denumire cuvântul feeder sau method mix. Dacă denumirea de feeder este o umbrelă sub care stau caracteristici foarte diferite, nu același lucru se întâmplă cu nadele pe c are este inscripționat cuvântul method sau asocierea „method mix”. Acestea din urmă sunt de regulă nade fine și dense, destul de colante, potrivite pescuitului cu momitor method, concepute să stea bine pe acestea în lanseuri, dar și să se desfacă uniform odată ajunse pe substrat.

Fiind măcinate fin, de regulă sunt ușor de pregătit, acest aspect traducându-se în faptul că nu ar trebui să apară cocoloașe la amestecarea nadelor treptată cu apă. Fiind colante, în general se pregătesc mai bine și se comprimă mai bine pe method, dacă le pregătim pe partea „uscată” decât dacă le supraumectăm. Dacă nada conține în denumire sau descriere cuvântul „Active” (nadă activă), atunci vorbim despre nade care au în componență elemente care urcă și coboară către suprafața apei (cum ar fi cânepa prăjită, floarea-soarelui, dar și anumite ierburi și mirodenii). Aceste elemente de regulă conțin uleiuri care dispersează și „activează” nada. Atenție însă, a nu se confunda o nadă subumectată (pregătită cu prea puțină apă) cu o nadă activă chiar și atunci când e supraumectată

Fishmeal – făina de pește.
Adică pește uscat și măcinat foarte fin. Un ingredient de bază care are, pe lângă conținutul proteic hrănitor foarte ridicat, și un miros foarte puternic, nu neapărat plăcut pentru om, însă care atrage și menține peștii pe vadul pescarului. (Adeseori, nadele pe bază de fishmeal miros precum hrana de pisici și câini.) Indicate pentru peștii care se hrănesc pe fundul apei, de la crap la plătică, de la sturion la mreană și chiar și la somn.

River
Cuprinde o categorie de nade care de obicei sunt mai colante decât media. Uneori în componența lor se regăsește printre altele și nisipul (pentru a le face mai grele, pentru a le ajuta să ajungă mai repede pe fundul apei și să le depună cu ușurință acolo, rezistând curentului suficient de mult timp pentru ca peștele să le găsească). În timp ce unele nade sunt concepute pentru anumite metode și locații specifice (râu, lac, canal, method etc.), altele sunt destinate speciilor specifice. Acestea au în denumire una sau mai multe specii de pești, așadar nu necesită prea multe explicații suplimentare. În mod asemănător, dacă în descrierea lor se spune că nadele sunt dulci, sărate sau condimentate, nu mai e nevoie de prea multe explicații. Nadele dulci au în componență fie melasă (trestie-de-zahăr sau sfeclă), fie cereale dulci (porumb) sau produse de patiserie măcinate (biscuiți). Nadele sărate au în componență sare, făină de pește marin (sărat). Nadele condimentate conțin ierburi și mirodenii (coriandru, anason sau chiar fulgi de chili). Nadele „pe bază de carne” – au în denumire Meat sau Meaty – sunt nade care conțin proteină din carne (alta decât cea de pește) și implicit sunt mixuri hrănitoare/nutritive. De acest aspect trebuie să ținem cont mai ales când apa este foarte rece (la început de sezon) și când peștele se hrănește foarte puțin. O nadă foarte hrănitoare trebuie folosită cu zgârcenie, pentru a nu sătura peștele. În mijlocul sezonului de pescuit acest aspect nu mai este relevant decât atunci când apa pe care pescuiți are o densitate foarte scăzută de pești.

Indicii vizibile dincolo de ambalaj
CULORI:

  • Negru – nade potrivite pescuitului pe ape foarte limpezi (așa cum e cazul majorității apelor stătătoare primăvara devreme). În copilărie, pescuind la vargă pe un canal foarte limpede, observam cu surprindere cum carașii nu veneau niciodată peste nada mea deschisă la culoare, deși se tot învârteau pe lângă ea. Peștii se tem să fie văzuți de răpitori, de pasări, și în apele transparente nadele care sunt de culoarea substratului funcționează mai bine.
  • Brun-gălbui – culoare frecvent întâlnită la majoritatea nadelor, este o culoare cu adevărat „clasică” a nadelor, care de asemenea nu contrastează cu substratul, așadar nu sperie peștii.
  • Roșu – culoare mult mai vizibilă în apele cu turbiditate mare (cum sunt râurile, de regulă), contrastează cu substratul, ceea ce poate deveni un atu bun de folosit și în partidele destinate crapului.
  • Verde – nade care conțin de regulă spirulină și betaină – culoarea lor este naturală pentru pești și nu îi sperie, din contră, adeseori creează în masa apei același efect pe care îl are un nor de alge.

GRANULAȚIE:

  • Nadele măcinate fin nu satură peștele, dar nici nu îl rețin pe vad, se pretează pescuitului la method, dar și la coșuleț, pot îngloba particule precum semințele, viermii opăriți sau peletele. Se pot face bulgări și lansa cu praștia, însă doar până la distanțe medii.
  • Nadele cu granulație medie sunt concepute să ofere ceva care să rețină peștii, dincolo de miros și stimulare a apetitului. Pregătite corect, pot fi lansate cu praștia la distanțe medii-mari.
  • Nadele cu granulație mare nu se pretează pescuitului la method, ci mai degrabă pescuitului la coșuleț. Bulgării din aceste nade se sparg ușor în aer, așadar se impune nădire cu coșulețul. Sunt cel mai adesea nade pe bază de cereale. În general ușor de recunoscut și datorită prezenței spărturii de cereale (cel mai adesea porumb, floarea-soarelui, soia, grâu). În majoritatea lor, au granulație medie și un miros mai puțin pregnant, aș spune chiar delicat dulceag.

 

Postat de pe 13 Nov 2017, in categoria SPOT, STATIONAR. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire