Alex Matea: Scule pentru pescuit la distanță

matea_GOR_5525

Chiar dacă nu sunt cel mai în măsură să vorbesc despre lanseuri la distanță, asta pentru că nu sunt unul dintre cei mai buni aruncători, ci mai degrabă unul mediu, însă, atunci când este vorba despre un echipament care să te ajute să arunci mai departe, știu despre ce să vorbesc. Am să fac un fel de top al lucrurilor pe care eu le consider importante în pescuitul la distanță, începând de la cel care „afectează” cel mai mult aruncarea și până la unul dintre elementele care face diferența doar în anumite cazuri, pe care le întâlnim mai rar.

 

În primul rând vreau să vă spun că echipamentul de pescuit trebuie achiziționat în funcție de stilul și lacurile pe care pescuim. Nu văd rostul unor scule de distanță dacă stilul este plantat ori dacă pescuim pe râuri sau lacuri unde lățimea nu depășește 50-60 de metri. În același timp, în ultimii ani termenul de „distanță” a devenit destul de obositor pentru mine, în sensul că extrem de mulți oameni au făcut o obsesie din asta, iar, sincer să fiu, în afară de concursuri, în partidele de plăcere rar m-am întâlnit cu situații de pescuit în care să trebuiască să lansez mai mult de 130 de metri.

matea_DSC_0092

 

Firul

Am început cu acest lucru, deși mulți începători ar trece peste acest detaliu. Firul este însă poate cel mai la îndemână amănunt care vă poate ajuta să câștigați câțiva metri în plus. Puteți avea de exemplu aceeași mulinetă și lansetă, iar prin scăderea diametrului firului veți reuși să câștigați metri buni în aruncare, în acest mod mărind numărul de trăsături. Un alt aspect pe care îl consider important la acest punct este alegerea diametrului firului în funcție de distanța la care trebuie să pescuim. Când spun asta mă refer că este bine să alegem firul cel mai gros pe care îl putem folosi în atingerea acelei distanțe.

De exemplu, dacă am 90 de metri până pe malul opus al lacului, iar eu reușesc să ajung până acolo de fiecare dată cu un fir de 0,35 mm, atunci așa fac, nu scad diametrul firului sau nu vin cu tamburii de 0,20 mm de acasă, pentru că voi avea de suferit. În situațiile de distanțe extreme, fire de 0,18-0,20 mm sunt des folosite, de preferat fluo, pentru că, fiind foarte subțiri, vizibilitatea lor scade odată cu diametrul. Eu consider însă firul de 0,22 mm compromisul perfect, pentru că diametrul lui este fix la mijloc, este mai subțire decât un 0,25 mm, dar mai rezistent decât un 0,20 mm.

matea_GOR_5544

 

Lanseta

Acest „băț” de carbon este, după părerea mea, al doilea echipament important în ajungerea la distanțe mari după firul principal. Sunt lansete de serie făcute pentru toată lumea – de obicei în acest caz, majoritatea lansetelor de 3-3,5 lb –, însă mai există și lansete realizate pentru atingerea unor distanțe rezonabile, iar aici generic le voi numi de peste 3,5 lb. În mare, TC-ul (testul de curbură) îți va spune dacă vei avea parte de o lansetă cu care vei putea arunca departe sau nu. Fiecare tip de lansetă – și aici mă refer la progresive, parabolice, rapide, semirapide sau cu acțiune de vârf – poate fi folosit ca armă pentru distanță, în funcție de tehnica pe care o avem. O persoană cu o tehnică slabă spre medie nu va reuși să încarce o lansetă cu o acțiune de vârf, mai rigidă, și deci nu va putea arunca atât de mult cât ar putea arunca cu o lansetă de exemplu parabolică, care se încarcă mult mai ușor. Eu de aproape trei ani folosesc lansetele Daiwa Emblem de 3,90 metri și TC de 3,75 lb, niște lansete rigide, puternice și cu o acţiune de vârf pe care le încarc cel mai bine cu greutăți de 125-130 g. La început vă spun sincer că nu reușeam să le încarc atât de bine, însă după jumătate de an de pescuit cu ele am reușit să le consider extraordinare și să le încarc la capacitate maximă.

Un lucru foarte important în cazul lansetelor de distanță este revenirea rapidă a vârfului după aruncare, cu cât vârful revine mai repede în starea inițială, cu atât există mai puțină frecare între fir și inele, iar astfel reușim să ducem monturile mai departe. Atunci când alegeți o lansetă pentru distanță, este bine ca înainte de a o achiziționa să faceți câteva aruncări cu ea, pentru că în modul ăsta o să vă dați mult mai bine seama dacă vi se mulează pe stilul de aruncare. Consider lansetele de 3,75 lb perfecte pentru un pescuit la distanță, atât cu plumbi, cât și cu momitoare pline de nadă.

matea_DSC_0078-2

Mulineta

Înainte de a discuta despre alegerea mulinetelor, vreau să menționez faptul că am observat că un ansamblu lansetă/mulinetă de o greutate cât mai redusă ajută în lanseu, atât ca forță utilizată în încărcarea lansetei, cât și în timp, când, după lanseuri repetate, brațul și corpul nu obosesc la fel de mult ca în cazul unui ansamblu mai greu. Este exact același principiu ca în cazul folosirii bastoanelor de nădire de o greutate redusă și din carbon. Așadar, neavând o forță foarte mare, prefer ansamblurile cât mai ușoare posibil. În cazul mulinetelor, sunt o grămadă de modele pentru distanță, cele mai performante astfel de mulinete cu care am pescuit până acum au fost Daiwa Basia, cu tamburul alungit, o așezare a firului foarte bună și precisă, cu spire poziționate la o distanță rezonabilă între ele, lucru care, după părerea mea, în cazul folosirii firelor subțiri este foarte important. Spirele de fire subțiri, dacă sunt așezate de mulinete prea apropiate una de cealaltă, dăunează, pentru că astfel frecarea dintre ele este ceva mai mare și pierzi în aruncare.

Anul trecut, în cazul unor concursuri în care a trebuit să pescuim departe, pe lacuri cum ar fi Tâncăbești, Corbu, dar și în anumite partide pe care le-am făcut cu Andrei, am folosit „mini” mulinetele Daiwa Castizm. Acestea, la prima vedere, ar lăsa o impresie de echipament de feeder, însă sunt foarte puternice, au un tambur de 25 mm, mic și total opus din punctul de vedere al conformației tamburilor longcast, însă datorită acestui lucru, al așezării firului și a greutății reduse (doar 450 g), am reușit să arunc foarte bine și chiar am rămas impresionat de capacitățile de longcast ale acestui „miniutilaj”. Pe lângă acestea, faptul că are MagSealed (un ulei magnetic special care protejează angrenajele interioare și rulmenții de intrarea prafului și a apei) îi oferă o rezistență mult mai lungă în timp, lucru care este foarte important în cazul mulinetelor de distanță, care au un corp ușor și sensibil datorită materialelor ușoare folosite.

matea_DSC_0110

Plumbi

Chiar dacă poate că nu este un subiect important – e bine să știți că este, pentru că fiecare lansetă, în funcție totuși și de stilul de aruncare, se încarcă mai bine cu o greutate decât cu alta. Motiv pentru care există posibilitatea ca, în cazul în care puneți un plumb prea greu, să nu reușiți să dați atât de mult ca atunci când folosiți un plumb mai ușor, dar cu care se „înțelege” mai bine lanseta. Cel mai bine este să faceți destul de multe aruncări pentru a vedea care greutate este mai bună. Acest lucru nu are neapărat legătură cu TC-ul lansetei, cât mai mult cu acțiunea ei.

PONT: atunci când aveți parte de vânt puternic din lateral sau din față, încercați să puneți un plumb ceva mai greu, chiar dacă este în contradicție cu ce spuneam mai sus, însă un plumb mai greu se va duce mai departe și mai drept în caz de vânt puternic decât unul ușor.

matea_DSC_1767

Monturi

Tipul ansamblului este și el important, dar nu câștigăm atât de mulți metri ca în cazul unor fire mai subțiri, lansete mai puternice, mulinete mai ușoare etc. Există însă clar o departajare a monturilor în funcție de aerodinamica lor, dar distanțele obținute de ele sunt doar de maxim 10-20 de metri. Cea mai puțin aerodinamică montură este cea in-line cu tijă moale, urmată apoi de cea cu clips și plumb pierdut, iar în final montura elicopter. Cu o montură elicopter, un forfac scurt rigid și un boilies de 16-18 mm puteți câștiga 10-20 de metri față de celelalte monturi.

Asta este realitatea, însă problema cea mai mare, cel puțin teoretică, este pierderea în drill a peștilor, însă prin realizarea corectă a unui forfac rigid, acest lucru nu prea se mai întâmplă. Am avut chiar mai puține rateuri la elicopter decât la plumbul pierdut. Cam asta ar fi ordinea echipamentelor când vine vorba despre câștigarea în distanță, însă la fel de importantă este și tehnica, pe care o căpătați doar prin antrenament, prin corectarea mişcărilor, dar și din petrecerea a cât mai multor ore pe malul apei.

Text: Alex Matea, Foto: George Iorga, PPT

Postat de pe 20 May 2016, in categoria CRAP, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire