Delfinii, nălucile si marea

Avatul e drog. E drog, pentru că, odată intrat prin vene cu atacurile lui fioroase la suprafața apei, doar o internare la dezintoxicare îți mai scoate din minte nălucile, vibrația din lansetă, șocul puternic, drillul. Și partea mai pricinoasă este că vrei mereu supradoză. Începi cu un kilogram, ajungi la două, vrei trei. Din acest moment avatul devine o problemă socială.

Avatul tocmai cu asta se ocupă, îți oferă iluzii. Întâi te convinge că la ora cutare înainte de apus este ora lui. Nici mai așa, nici altfel. Îți dai întâlnire și nu vine. Zici că ai încurcat tu locul, că nu trebuia la insula de la Mila 23, la digul de pietre, ci mai jos, în fața satului. Și ora trece. Nici urmă de avat. Asta te face să-l cauți, pentru că altfel intri în sevraj, și așa ajungi la Dunăre, pe Sulina.

Totul este să lansezi la o palmă de pietre.

Perfect este să lansezi chiar pe piatră și să tragi ușor năluca în apă, pentru a nu pierde niciun centimetru de recuperare pe metrul în care se poate întâmpla ceva. A ajuns năluca la mai mult de un metru de mal? Recuperează rapid, pentru că peste acel metru nu mai este pescuit, ci plimbat de năluca pe Dunăre. Deci acolo, în primele 5–6 ture de manivelă, se întâmplă minunea, dacă este să se întâmple ceva.

Aici țânțarii sunt mari și avații, așijderea. Uită de jiguri, voblere și rotative!

Ultimul stadiu al intoxicației este pescuitul de pe plajă, la Sfântu Gheorghe. Apă sărată, mai sărată de atât nu poate Marea Neagră. Intri în valuri până la brâu și lansezi cât poți de departe. Este o chestiune de loc și de timp, ca în orice poveste cu avat.

De unde să știe pantofarul venit la bronzat că avatul dă ture oportuniste în lungul plajei pentru a vâna hamsia grasă și hrănitoare?

Stați ușor, nu vă repeziți sau cel puțin să nu ziceți că v-am zis eu. Dacă vă ratați concediul la mare, să știți că nu este din cauza mea, ci a avatului. Și, în cele din urmă, dacă nu dați de el, ați scăpat de drog. Cura de dezintoxicare nu numai că este chinuitoare, dar este și inutilă. Odată intrat în sânge, avatul îți va hoinări prin vene fără să-l mai poți opri.

Articolul poate fi citit in intregime in numarul 26 al revistei Pescuitul Pentru Toti.

Postat de pe 15 Jan 2018, in categoria SPINNING, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire