Firele de pescuit: alegerile lui Claudiu Banu cand pescuieste la feeder

De la firele împletite din părul de cal până la materiale ultramoderne cu denumiri pretențioase, firele de pescuit au avut și încă mai au o evoluție spectaculoasă.

Firul principal: text il sau mono?
Prima alegere pe care trebuie să o facă pescarul este tipul de fir pentru mulinetă: monofilament sau fir textil ori ambele? Ei bine, cuvântul monofilament face referire la faptul că firul este obținut dintr-o singură fibră de poliamidă, extrudată printr-o duză foarte fină într-un fir continuu. Fibrele fierbinți obținute sunt răcite prin scufundarea în diverse bazine, unde sunt acoperite de straturi care le schimbă culoarea, le crește rezistența UV sau le face mai rezistente la abraziune.

Firele textile se obțin prin împletirea mai multor fibre foarte fine din polietilenă cu densitate înaltă. Au zero elasticitate și o rezistență sporită, dacă le comparăm cu diametrele similare ale firelor monofilament. Așadar, una dintre diferențele principale între monofilament și firul textil este aceea că firul textil are zero elasticitate.
Aproape că am fi tentați să credem că firul textil are un avantaj major asupra monofilamentului. Dar povestea are mai multe fațete care trebuie menționate pentru că în pescuitul la feeder alegerea firului principal trebuie să se facă ținând cont de variabile precum distanța de pescuit (mai aproape de mal sau la distanță mare), de tipul de pescuit (cu coșuleț sau cu method), tipul de apă (stătătoare sau curgătoare) și chiar și de principala specie-țintă în partidele de pescuit și talia acesteia (pește alb sub 1-2 kilograme sau specimene de peste 2 kg). Monofilamentul este net superior în unele cazuri și inferior în altele.

Dacă pescuim în mod frecvent după ciortan între 12 și 35 m, de exemplu, va fi poate prima opțiune. Daca pescuim plătică la 30 de metri, atunci optez mai mereu pentru fir textil. 

Puteti vedea care sunt celelalte optiunile ale lui Claudiu Banu, autorul articolului, pentru firele de pescuit citind numarul 23 al revistei PPT.

Postat de pe 5 May 2017, in categoria SPOT, STATIONAR. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire