Forface de crap pentru apa rece: SINGLE POP-UP

Un forfac cu Single POP-UP pe post de momeală a devenit deja un must have al pescarilor de crap din România și nu numai. Deseori, cu cât e mai mic, cu atât mai bine, iar producătorii de nadă au ajuns deja la dimensiuni miniaturale, 8 mm sau chiar 6! Deja probabil știți, dar îmi fac datoria să repet, indiferent de mărimea pop upului, trebuie să avem grijă ca acesta să nu ridice și cârligul de pe substrat, pentru o prezentare eficientă. Până la urmă, putem folosi chiar și pop up-uri foarte mari, de 20 mm – să spunem –, însă montura trebuie obligatoriu lestată indiferent de mărimea cârligului la care apelăm. În cazul – cel mai întâlnit – al momelilor de mici dimensiuni (poate 10 mm este cel mai utilizat pop up), acestea se echilibrează – de obicei – din greutatea cârligului. Eventual, după o mică ajustare cu foarfeca. În fine, încă un lucru probabil arhiștiut, la o astfel de momeală este musai să atașăm un mic săculeț solubil cu nadă, fără de care este mult mai greu să avem eficiență.

Un altfel de Choddy

Pentru apă rece eu recomand un forfac cu single pop up mai aparte. Este vorba, în primul rând, de o legătură cu fir rigid, fluorocarbon, iar în al doilea rând prinderea momelii este una aparte. Consider că în această perioadă, în care peștele este mult mai apatic în comparație cu sezonul, iar momeala îi trebuie oferită chiar sub nas (pentru că nu mai este deloc dispus să străbată distanțe în vederea hrănirii, să nu mai discutăm că a dispărut definitiv concurența pe mâncare), o astfel de legătură va face avertizorul să țipe imediat ce crapul a pus gura pe pop up. Forfacul meu este de o lungime obișnuită, 20 de centimetri să spunem, însă în mod obligatoriu legătura de la vârtej (în capătul opus față de cel unde se află cârligul) este una cu buclă. Pentru că montura este foarte rigidă (și spun foarte, deoarece la final rigidizez firul fluorocarbon la abur, iar acesta va sta cu un băț) trebuie să avem și un grad de libertate al acesteia. În caz contrar, mecanica monturii va fi una deficitară și vom scăpa crapii din cârlig. Sigur că se poate pescui foarte bine și cu forface clasice pentru pop up, cu fir moale, legătură scurtă și – eventual – momitor pe timp de iarnă. Totuși aceasta este varianta mea preferată și vă prezint pașii care trebuie făcuți la realizarea ei.

CUM SE FACE FORFACUL SINGLE POP-UP

SINGLE-POP-UP

CLICK PENTRU ZOOM

Articol aparut in numarul 26 al revistei PPT.

Postat de pe 12 Jan 2018, in categoria CRAP, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire