Forface de crap pentru apa rece: SNOW MAN

Back to the future

Al doilea forfac pe care îl prefer în acest anotimp este cel pentru Snow Man. Clasicului om de zăpadă i-au fost dedicate sute, mii de articole și tot atâtea producții video. Probabil că este cea mai folosită momeală în pescuitul crapului de pe întreg mapamondul, dacă exceptăm momelile vii. M-aș hazarda să afirm că snowmanul a fost cea mai mare invenție crapistă a anilor ’80. Dacă – de data asta indiscutabil – anii ’70 sunt marcați de inventarea firului de păr (părinți – Kevin Maddocks și Len Middleton), ar trebui să ne gândim puțin la cum au apărut aceste lucruri care astăzi par banalități. În ceea ce privește firul de păr, pescarii englezi constataseră că peștii deveniseră foarte reticenți la momelile atașate direct pe cârlig și s-au gândit la separarea celor două componente. A fost nevoie de multe teste și partide de probă până la rezolvarea situației. Legenda spune că Maddocks și Middleton și-au deșurubat chiar manivelele de la mulinete pentru ca peștii să aibă timp să ia fir suficient până la remontarea manivelelor. Imaginați-vă că au ajuns la așa ceva din pricina rateurilor exasperante pe care le-au avut în timpul testării firului de păr. Revenind la snowman, el a apărut tot din necesități constatate pe malul lacurilor. În primul rând, a fost anihilată greutatea cârligului, un lucru foarte important. Apoi momeala a fost ridicată perpendicular pe substrat, iar pop up-ul colorat și frumos mirositor a început să ațâțe curiozitatea patologică a crapilor.

Legătură migăloasă

Forfacul meu pentru Snow Man este – la rândul lui – unul aparte (dacă n-ar fi fost așa, nu mai scriam despre el). Pe apă rece folosesc o combinație de bile de dimensiuni mici, însă legătura se poate face cu absolut orice boiliesuri și pop up-uri. La fel ca în cazul forfacului precedent, tot prinderea momelii duble mă diferențiază de varianta clasică. Nu este nimic complicat, însă legătura este mai migăloasă. În pagina alăturată puteți vedea pașii pe care trebuie să-i parcurgem când legăm acest forfac, însă fac precizarea că principalul motiv pentru care am ajuns la respectiva prezentare este gradul foarte mare de libertate pe care îl are snowmanul în apă, fără a fi deloc predispus la încurcare atunci când îl plasăm (fie că plantăm, fie că aruncăm). Recomand să folosim un fir puțin mai rigid (dar din categoria celor moi, necămășuite) pentru o mecanică superioară a monturii. Este o prindere foarte sigură a momelii, indicată în partidele scurte și medii, atunci când – mai cu seamă pe timp de iarnă – nu reîmprospătăm foarte des monturile. În cazurile excepționale, când lăsăm lansetele neatinse 48 de ore, să spunem, este bine să înlocuim elasticul cu o bucată de fir mono (exact ca în cazul primului forfac, cel cu pop up), deoarece tensiunea constantă din respectiva zonă (cauzată de elasticul întins) s-ar putea să lărgească găurile din bile și să ne trezim fără momeală.

CUM SE FACE FORFACUL SNOW MAN

CLICK PENTRU ZOOM

Articol aparut in numarul 26 al revistei PPT.

Postat de pe 25 Jan 2018, in categoria CRAP, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire