La rascruce de carlige

Spuneam acum ceva vreme că este din ce în ce mai greu să ne înțelegem între noi, pescarii, cei care am ales căi diferite ale pasiunii, de la crap la fly fishing, staționar și răpitor. Volumul mare de informație, vehiculat mai ales pe Internet, de multe ori fără niciun filtru, cu excepția celui comercial, dă senzația că știi tot ce trebuie știut despre tehnici, echipamente sau locuri de pescuit. Rolul unei reviste de pescuit este de a clarifica însă multe dintre informațiile care inundă site-urile pescărești și marfa care sufocă magazinele de unde ne alimentăm pasiunea. Așa cum ne-au învățat înaintașii noștri latini, scripta manent, cu siguranță pe print, nu în mediul virtual, și s-ar răsuci în site-urile arhelogice Romulus și Remus dacă pescarul român ar ajunge la concluzia că nu mai are nevoie de hârtie decât în cadru privat, la boschet. Abordarea pescuitului este dinamică în exact aceeași măsură în care evoluează echipamentele, dar și apele în care pescuim. Iată de ce drumurile pescarilor încep să se despartă în funcție de ce are fiecare în trusă – croșetă, plută, vobler sau streamer. Ar fi o dovadă de inadaptare dacă nu avem ochi să vedem de pildă o mare revistă americană, In-Fisherman, care în anii ’90 dădea ora exactă în pescuitul de peste Ocean și stabilea bazele discursului științific în acest sport, în aproape 200 de pagini care tratau toate genurile de pescuit, de la bass la catfish, crappie și crap. Astăzi, această revistă, fără fondatorii săi – frații Al și Ron Linder, care au părăsit barca redacțională acum câțiva ani – are sub 100 de pagini și încearcă să se simtă mai bine pe Internet și în producția de filme. O altă revistă, Bassmaster care trăia în același ecosistem pescăresc american extrem de selectiv, dedicată bassului, și asta nu oricum, ci doar bassului din competiția profesioniștilor a prosperat fără probleme și a ajuns în zilele noastre la fel de proaspătă ca acum 20 de ani. În Anglia, Franța sau Italia veți descoperi, dacă nu ați descoperit deja, reviste specializate pentru crap, staționar, răpitor și fly fishing. PPT nu vă va dezamăgi nici de data aceasta și va da cu siguranță Cezarului ce-i al Cezarului, indiferent că-i miros mâinile a N-Butiric, a viermuși, a pene de rață, ori a soft plastic.

Postat de pe 1 Oct 2012, in categoria FARA PLASE. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comment for “La rascruce de carlige”

  1. stefanescu darie

    Tare Nexave vs Stealth,la un asemenea grad de detaliu al ,,investigatiei” vrajeala nu prea mai incape!Poate veti scrie ceva odata si despre RST,de curand si-au largit gama,au si vergi de crap,somn si mai au o UL de trei metrii(!?!) care costa cat un combo Temujin cu T3 Ballistic!Sincer n-am bani de RST,dar pentru cultura noastra,sa stim si noi cu ce se ,,mananca’ RST-ul asta.Revista e beton…occidental!Spor la bani si fir intins la toata lumea!


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire