Lanseta de rapitori, dincolo de fetis

Să vorbești despre lansete specializate astăzi nu înseamnă să inventezi apa caldă. Nici acum și nici în urmă cu 14 ani, când o făceam în paginile primelor numere ale revistei „Aventuri la pescuit”. Lanseta specializată a devenit standard de piață în SUA încă de la sfârșitul anilor ’80 și asta a însemnat nu doar o aprofundare și mai mare a tehnicilor de pescuit, ci și un imbold major pentru piața de profil. Pentru că un pescar de răpitor nu se mai putea mărgini la o singura lansetă universală, ci avea nevoie de mai multe lansete. Iar o piață de profil prosperă și dinamică înseamnă motorul dezvoltării echipamentelor de pescuit.

Puterea lansetei… reprezintă capacitatea acesteia de a lansa o anumită plajă de greutăți, între un minim și un maxim, în care se încadrează nălucile pe care le folosești. Orice nălucă cu o greutate mai mică sau mai mare decât această plajă de valori nu va putea fi lansată corect. O greutate prea mică va însemna o lansare scurtă, iar o greutate care depășește plaja admisă de valori va avea deopotrivă lungime redusă a lansării și o
mare lipsă de precizie. Producătorii stabilesc puterea unei lansete prin teste, atașând greutăți de vârful blancului fixat la orizontală pe un banc de probă, astfel încât două treimi din blanc să fie libere. Greutatea care curbează blancul, aducându-i vârful perpendicular cu solul, este considerată maximă. Peste această greutate blancul va reacționa curbându-se din ce în ce mai mult spre talon (cotor), până la un anumit punct, după care blancul este foarte probabil să cedeze.

Între greutatea maximă de lansare și punctul maxim de flexare al blancului se situează REZERVA DE PUTERE. Dacă puterea blancului are ca aplicație directă lansarea nălucii, rezerva de putere are legătură cu înțeparea și cu drilul. Puterile au fost standardizate de producătorii americani, astfel încât un interval cu maxima de aproximativ 1,7 g să fie considerat în clasa de putere Ultra Light (UL), un interval cu maxima la
3,5 g să fie Light (L), un maxim de 7 g să corespundă clasei Medium Light (ML), 14 g să fie greutatea maximă pentru un blanc de putere Medium (M), 28 g să fie maxima de lansare pentru o lansetă de putere Heavy (H), iar 50 g să descrie puterea unei lansete Extra Heavy (XH).

Observați că am discutat aici doar despre maxime de lansare, și nu de intervale de lansare, deoarece acestea din urmă vor fi influențate de acțiunea lansetei.

În numărul 23 al revistei puteâi citi amanunte despre acțiunea și calibrarea lansetei cît și despre aplicațiile acestor lansete.

Postat de pe 8 May 2017, in categoria SPINNING, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire