Mulinetele lui Andrei Sava, campion national 2015

Ce mulinete folosești în campionatul național de spinning?
În afară de 2015, etapa de la Snagov, unde am fost nevoit să învăț să fac skipping pe sub pontoane în jumătate de zi cu năluci de 2-3 cm și capete de 2-3 g, unde am pescuit cu echipament de spinning, strict pentru acest aspect, pescuiesc exclusiv cu echipament de casting, de la clean/biban/păstrăv până la știuci/șalăi/avați sau somni. În afară de un Abu Garcia Revo Winch Gen2 vechi, pe care nu cred că am să-l vând vreodată, cam toate mulinetele mele sunt marca Shimano. Aș vrea să precizez că după a doua generație de Revo, Abu Garcia, mie, personal, mi se pare că au schimbat (în foarte) rău calitatea mulinetelor. Tot personal, consider că mulinetele Shimano sunt cele mai bune calitate/preț și permit modificări mai ample, pentru cei care au chef să facă așa ceva, comparativ cu singurii care pot să spun că sunt cel puțin la fel de competitivi, și anume Daiwa. Am avut în trecut și mulinete de la Daiwa, dar m-au dezamăgit constant pentru prețul pe care-l aveau. Singura mulinetă care mă atrage de la Daiwa momentan este Daiwa Steez SV TW, dar prețul de 500$ mă lasă rece, un Aldebaran fiind mult mai ușor și mai palmabil la mult sub acel preț, ca să nu zic aproape jumate…

De exemplu, pentru finețuri momentan am două Shimano Aldebaran: Shimano Aldebaran BFS XG, din 2012, pe care l-am modificat cap-coadă așa cum am vrut eu. Practic e singura mulinetă la care am schimbat atâtea piese: tamburi, rulmenți, angrenaje (angrenajele originale erau cu raport 8:1 din duraluminiu, le-am schimbat cu angrenaje de 6.2:1 din alamă), manivelă, knoburi, star drag, tension knob, până și șuruburile, ca să se asorteze la culoare. Practic am vrut să-mi fac damblaua măcar cu o mulinetă… Dacă nu vreți să cheltuiți o avere, nu vă recomand. La mine procesul complet a durat cam un an, așa că nu s-a simțit cheltuiala dintrodată. Shimano Aldebaran 51 2015, căreia, pentru a o eficientiza la maxim pentru pescuitul cu năluci XXS, am trecut-o pe sistem de frânare magnetic liniar de la Avail, reglabil din exterior.

Cred că la această mulinetă am cei mai mulți tamburi de rezervă. Adică am doi tamburi originali și doi tamburi aftermarket, unul KTF și unul Avail. Toți tamburii funcționează cu sistemul de frânare magnetic, pentru a nu mai fi nevoit să schimb sistemul centrifugal de la un tambur la altul. Practic cheltuind niște bani în plus, am simplificat-o puțin… nu este un lucru pe care neapărat îl recomand. Cu această mulinetă nu mi-am făcut de cap ca și cu cea de mai sus, dar și aici am intervenit cu ceva modificări: tamburi, rulmenți hedgehog Air Ceramic, manivelă Avail, sistemul de frânare magnetic, knoburi Daiwa RCS I Cork Non-Coat, care sunt megaușori și superconfortabili. În final, mulineta a ajuns să cântărească 128 g. Cred că cea mai ușoară realizabil este undeva la 120- 123 g… Oricum, montată pe o lansetă UL sau L ori pe un phenix K2 Medium sau Medium Heavy, de exemplu, iese un combo mai ușor de 220 g, care este o plăcere în pescuit odată ce te înveți cu astfel de mulinetă. Cântărește cam cât o mulinetă bună de spinning, tot comboul… nu contest că și costă pe măsură, dar e un combo care costă cam cât o Shimano Stella, generație nouă.

În condițiile în care Shimano Aldebaran este o mulinetă mai durabilă, comparativ cu orice mulinetă de spinning. Cele două de mai sus le folosesc și la șalău, și la știucă cu tamburii originali. Cu Aldebaran 51 2015 de exemplu am prins cea mai mare știucă din viața mea și vreau să spun că după doi ani merge încă brici, zici că-i nouă. Este mulineta care mi-a adus cele mai mari capturi în ultimii doi ani: clean 51 cm Cupa Storm Beliș 2016, cea mai mare captură a Campionatului Național LRS Spinning Pescuit din Barcă 2016, știuca de 80 cm de la Cupa Arrow Okuma Snagov 2016, și cea mai mare știucă din viața mea, o știucă de aproximativ 12 kg, 108 cm, prinsă în 3 decembrie 2015. Wow! Abia acum, scriind aceste rânduri, îmi dau seama ce norocoasă e sau ce norocos sunt eu s-o am. Bag de seamă că trebuie să o pescuiesc mai des :D. Cine știe ce capturi îmi mai aduce. E posibil să fie de la mulinetă, nu de la pescar sau de la nălucă… Hmm…

Mai pe scurt: sunt înnebunit după platforma Aldebaran 2015 și 2016, chiar dacă prima oară când am văzut-o mi s-a părut că e ceva din transformers. Ușoare, robuste și… megaușoare. Acum urmează mulinetele pe care le folosesc exclusiv pentru pescuitul șalăului, știucii, avatului și eventual somnului. Recent am achiziționat o Shimano Scorpion 71 XG, pentru simplul fapt că e cu angrenaje de alamă (care de obicei sunt cele mai robuste) și pentru că este aproape la fel de mică ca și Aldebaranurile 2015 sau 2016. Am ales varianta XG, cu raport 7.2:1, pentru că vreau să o folosesc pentru pescuit cu jiguri și în special pentru pescuitul cu năluci de tip jerkbait suspending la știucă, un gen de pescuit care în ultimii ani devine din ce în ce mai popular. Este felul în care am prins cea mai mare știucă și cea mai mare captură din campionatul anului 2016, o știucă de 80 cm pe Snagov… recunosc, nici mie nu mi-a venit să cred ce știucă am scos la minciog cu 10 minute înainte de finalul manșei, dar numai așa se poate face spectacol la un concurs de pescuit, răsturnând clasamente în ultimele clipe… Zicala „never give up” nu s-a potrivit niciodată mai bine ca la acest concurs.

Shimano Chronarch 151 Ci4+ este o mulinetă pe care mi-am adăugat-o arsenalului anul trecut, cu care până acum am pescuit în egală măsură la știucă și la șalău. O mulinetă care-mi place foarte mult și pe care cred că o voi păstra ani buni. Singurul lucru pe care i l-aș schimba este manivela, pe care o voi schimba în curând cu una de 90-95 mm, în locul celei de 85 mm. Fiind ușor fanatic deja cu tamburii aftermarket de la Avail (recunosc, este o chichiță de-a mea, dar dacă aveți vreodată ocazia să testați așa ceva vă garantez că diferențele față de cei de serie sunt considerabile), i-am luat și acesteia un tambur „ușuratic”, nu pentru a putea pescui la clean sau păstrăv cu dânsa, dar pentru a putea lansa și mai bine decât o făceam cu tamburul original voblerele din balsa de 6-7 cm, pe care le pescuiesc frecvent la șalău. Personal, voblerele de balsa sau lemn mai puțin dens mi se par cele mai bune pentru pescuitul șalăului.

Am aproape toate voblerele de la Rapala, din balsa de la 3 cm la 18 cm, și am prins aproape cu toate șalău, nu doar am prins, ci am prins chiar bine. Fiind un „balsa fanatic” am vrut să duc la limită performanțele acestei mulinete pentru a putea pescui cât mai eficient cu aceste voblere al căror singur inconvenient este că nu se lansează prea bine. Și, probabil, rezistența la dinții de șalăi mari, a căror mușcătură este atât de puternică încât poate penetra cam orice vobler din lemn. La configurația actuală o folosesc și pentru pescuitul cu jiguri ocazional, pentru simplu fapt că este foarte plăcută în lanseu, cu greutăți începând de la 3 g, iar pe Mureș, unde este plin de agățături, este nevoie de o mulinetă mai robustă, care să facă față și unor pești mai mari, în caz de nevoie.

Pe frontul primăvăratic, de încălzire, am prins un somnotel pe Mureș, pescuind cu ea la jig, cu un jig de 5 g și un Storm Hypno Grub de 7,5 cm de exemplu. Shimano Calcutta Conquest 201 2014. De când a apărut această mulinetă, în 2014, pot să spun că nu m-am putut abține mai mult de o lună până să o cumpăr. Asta pentru că știam cât de fiabile erau Calcutt-ele vechi (cea mai trainică serie de la Shimano) și pentru faptul că au coborât și mai mult profilul mulinetei, acum mărimea 200 având același profil cu versiunile mai vechi mărimea 100. Este o mulinetă robustă, cu un raport de recuperare de 4.8:1, foarte fiabilă, pe care o folosesc îndeosebi în pescuitul știucii sau când pescuiesc cu voblere foarte portante la șalău sau somn. Cu o manivelă de 95 mm, am impresia că mulinez în gol chiar și când pescuiesc cu cele mai portante spinnerbaituri. În afara manivelei, aceasta mulinetă a rămas neschimbată și va rămâne așa mulți ani de acum încolo.

Abu Revo Winch Gen2 este singura mulinetă pe care am ținut-o de la Abu, și singura pe care nu aș da-o, cred, niciodată. Revo Winch vine din start echipată cu o manivelă de 100 mm și un tambur hiperîncăpător. Am pescuit cu această mulinetă cu năluci de la 6-7 cm până la năluci de 30 cm, de până în 200 g, fără a schița vreo secundă cum că nu i-ar conveni ceva. Încă merge aproape ca-n prima zi, anul trecut fiind prima oară când am servisat-o de când am cumpărat-o acum vreo… foarte mulți ani. Este o mulinetă foarte robustă, nicidecum ușoară, dar este exact ce a prescris doctorul pentru ce am cumpărat-o și o folosesc.

Ce mulinetă îți lipsește din arsenal și ai vrea să ți-o achiziționezi? Ce mulinetă ai recomanda unui pescar cu buget minim? Dar cu buget mediu?

O mulinetă pe care mi-o doresc în arsenal este o Shimano Aldebaran BFS 2016. O mulinetă bait finesse pursânge, direct scoasă din cutie. Poți pescui cu năluci de la 2 g în sus fără a-i mai face vreo modificare. Ba mai mult, are și „cârâitoare”. Frâna cârâie asemeni unei mulinete de spinning când ești în dril cu un pește. Nu este o mulinetă prea lesne, dar este cea mai ușoară mulineta de serie (cel puțin din care știu eu). Unui pescar cu buget minim, pentru o mulinetă de baitcasting îi recomand fie să se uite după o SH din gama Shimano Curado 51E sau Chronarch 51E, fie să se orienteze spre modelele actuale de la Shimano Citica în sus (Citica sau Curado sunt niște mulinete excepționale, la un buget respectabil). Dacă vă face cu ochiul Daiwa, puteți începe cu gama Tatula, care sunt de asemenea niște mulinete de excepție, puțin mai voluminoase, din cauza sistemului de frânare TWS, care lansează foarte bine, dar la un buget sub 150$. Din păcate, dacă cineva vrea să se apuce de casting, cam de aici încep prețurile la mulinete cu care să-ți facă plăcere să pescuiești odată ce deprinzi tehnica. Mulinetele din seriile inferioare celor de mai sus nu le recomand dacă vreți să învățați să pescuiți cu așa ceva. Vă vor aduce nervi și stres și veți concluziona din prima că nu e pentru voi, asta din cauza mulinetelor. Dacă cele de mai sus ar fi mulinetele pe care le recomand pentru un buget minim (este minim pentru o experiență plăcută, și nu una dezamăgitoare din cauza mulinetei), să zicem că pentru un buget mediu m-aș uita la Shimano Chronarch 151 sau 151HG, Shimano Scorpion71 sau Daiwa Tatula Type R, sau CT, care sunt ceva mai mici ca dimensiune. Dacă sunteți la prima achiziție a unei mulinete de casting, înainte să ieșiți la pescuit cu dânsa petreceți măcar 30 de minute încercând să înțelegeți principiul de funcționare al sistemului de frânare cu care aceasta este echipată. Vă veți simplifica considerabil prima partidă de pescuit cu un astfel de echipament.

Postat de pe 16 Jul 2017, in categoria SPINNING, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire