Nu salaii aduc fericirea, ci numarul lor

 

octavian_torescu_salau

E vineri, 5 dimineaţa. Alarma de la telefon sună de parcă-mi trage cineva cu ciocanul în cap, având în vedere că stătusem la atelier până la 2, ca să finalizez o lansetă mai specială. Opresc chiţăitoarea, dau cu un pic de apă pe mufă şi sar în haine repede, să nu întârzii la întâlnirea cu prietenul meu, Nelu, care trebuia să fie la 5.30 la magazinul meu de pescuit. Ajung la fix, încărcăm bagajele, facem inventarul, dacă nu am uitat nimic, şi îi dăm bătaie la drum.

După verificările făcute pe net, ştiam că Dunărea, pe Sfântu Gheorghe şi Sulina, este în cote stabile şi foarte curată. Pe cele două braţe urma să pescuim trei zile exclusiv la șalău şi numai la jig. Pe drum, câteva amintiri, două cafele, un plan de luptă scurt şi poc… am ajuns la barcă. Vreme superbă pentru șalău… un vânt uşor de-abia încreţea apa. Cerul întunecat ne ajută mult, având în vedere că apa era foarte curată, iar șalăului nu-i place să fie expus la prea multă lumină. Urma să abordăm locuri şi cu piatră, şi cu spălătură de pământ tare… Începem pescuitul pe o zonă cu pietroaie şi agăţături, apă de 2-6-8 m, aşa că legăm înaintaş fluorocarbon 0,40, cam 30 cm, să protejeze textilul.

torescu_octavian_salau_pescuitulpentrutoti_1768

 

FIRUL PARTIDEI: Știuci și șalăi

Ajungem repede pe primul loc, ancorăm repede, două giugele şi zvârrr… pe bila de 25 g în apă de 2-3 m la mal, apoi cădea în două praguri până în 8 m. Fac câteva pompaje şi bum! La primul lanseu dă un frumos șalău de vreo 3,5 kg. Mă uit la Nelu şi îi zic: „Gogule, o să fie festival azi!” Și aşa a fost… Încă 10-20 de lanseuri de fiecare, mai băgăm în barcă vreo patru şalăi şi ne hotărâm să mai căutăm alte locuri. Ajungem pe o zonă cu spălătură de pământ, două praguri foarte abrupte de 2-5-10 m. Ancorăm după o cercetare amănunţită a locului cu sonarul şi, exact ca în primul loc, la primul lanseu… bum! Un ciocan pe apă de 5 m şi dau afară un frumos șalău de 3 kg… 2-3 poze şi dă-i bătaie! Am stat acolo patru ore şi am prins încă vreo 15 şalăi punctabili şi vreo 5-6 de 400-500 g pe care i-am eliberat, plus o ştiucă de 2 kg.

Atacurile se răriseră, aşa că stabilim să plecăm pe braţul Sulina, să verificăm câteva locuri. Ajungem pe Sulina la intrare, ancorăm în câteva locuri, atacuri de strapazani, o ştiuculiţă, mai punctăm cu câţiva şalăi îmbrăcaţi şi ziua se apropia de final, având în vedere că se întuneca la 5 şi noi trebuia să ajungem la Vulturu, unde urma să rămânem peste noapte la prietenul nostru, Adi. Mai facem câteva poze cu capturile şi pornim către pensiune.

soft_lures_torescu_octavian_salau_pescuitulpentrutoti_1768

sonar_torescu_octavian_salau_pescuitulpentrutoti_1768

 

CONCLUZII: Adâncimea unde au răspuns peştii

Dimineaţă: în 2-4-6 m în primul prag (atacurile erau în general în primul prag, care varia de la loc la loc)… Nu prea mai ţinea cont de culoarea nălucii, mărime şi vibraţie.

La prânz: în 6-7-10 m, voia bile mai mici, 14-17 g, şi vibraţii mărunte date de gumele Bastard silent jerk.

Seara: în 2-4-6 m în primul prag (atacurile erau în general în primul prag care varia de la loc la loc)… nu prea mai ţinea cont de culoarea nălucii, mărime şi vibraţie.

Mai mulţi peşti au dat locurile cu praguri de pământ (humă sau lut) tare, cu căderi bruşte 2 la 4 la 6 m. Pe zonele cu piatră dădeau 2-3 peşti şi se făcea linişte.

echipament_torescu_octavian_salau_pescuitulpentrutoti_1768

ECHIPAMENT: Cu ce am pescuit

LANSETE CUSTOM

 • T Russel din două bucăți până în 17 g de 2,33 m
 • Phenix – bass recon 2 – până în 35 g care duce şi 50 g
 • MHX SJ843 până în 21 g care duce liniştit şi 28
 • MHX SJ 841 până în 10 g care duce şi 14 g
 • Lamiglas Indian River până în 14 g care duce şi 17

MULINETE

 • Patru Daiwa Infinity Q (2000, 2500 custom, 3000 zaion)
 • O mulinetă Shimano Rarenium de 3000

FIRE TEXTILE

 • Fins Windtamer 0.15 şi 0.17 galben
 • Momoi Ryujin de 0.16 verde
 • Sunline Super PE de 0.15 verde

NALUCI 

 • Mikado: Shaduri 7, 8, 10 cm, culori (183, 71, 112RT)
 • Bastard: Vibro jerk 9,5 cm culori (Marine gliter, Gopher, Smoothie), Silent jerk 9 cm culoare (Smoothie, Gopher)
 • Relax: Kopito 6,2 cm culori (L 121, S 223, S 031)
 • Rapture: Power Shad 10 cm culoare (Pearl Blue)

JIGURI 

 • S-au folosit cârlige de jig FINS 5/0 şi 6/0 produse de compania FUDO pentru mine, îmbrăcate cu următoarele gramaje: 17, 21, 25, 28, 33, 36 g.

LEADER

 • Trabucco T Force XPS Saltwater Fluorocarbon 0.40

reclama_givadi

Postat de pe 16 Feb 2016, in categoria SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire