Paris, oras cu carlig

O expoziție internațională a industriei halieutice europene este fără îndoială un eveniment de mare atracție, asta ca să ne păstrăm în terminologia pescărească a dorinței. Eu, cel puțin, am fost interesat în egală măsură de noutățile destinate anului 2013, cât și de discuțiile cu producătorii. Contactul direct cu aceștia a dezvăluit starea de spirit a unei bune părți din piața mondială de echipamente de pescuit, influențată de recesiunea economică, dar și de falsurile tot mai prezente pe piață. Frica de „chinezărie” a fost atât de mare încât expozanții produselor originale s-au arătat extrem de suspicioși la apariția aparatului de fotografiat. Această atitudine este legată fără îndoială de țepele date cu aparatul foto de „vizitatori” asiatici în edițiile trecute, când au fotografiat în detaliu produsele de succes pentru a le multiplica apoi sub forma unei piraterii pe care și noi, pescarii români, o cunoaștem deja.

Pe de altă parte, firme destul de obscure din China s-au arătat reticente în fața aparatului de fotografiat, cu toate că produsele lor sunt destinate în bună măsură pieței OEM, fenomen pe care nu mi-l explic decât prin frica acestora ca posibile „inspirații” din rafturile lor să nu ajungă la ochii și urechile „originalilor”. Dacă japonezii au fost prezenți mai ales prin mici producători sau prin companii mixte, în special franco-nipone, americanii, canadienii și australienii s-au arătat interesați de piața Bătrânului Continent. Și vorbim despre nume consacrate, care nu numai că vor să vândă aici, dar fac eforturi pentru a-și adapta producția pentru pescarii și peștii europeni.

Din ce în ce mai vizibile, companiile rusești și ucrainene – în special dedicate pescuitului la răpitori – par să-și fi rafinat activitatea, bazată pe conexiunea asiatică a producției. Avântul cel mai mare îl au însă companiile scandinave, produsele lor aducând ceva din prospețimea apelor Nordului, semn că se poate fenta criza economică dacă oferta piscicolă este îndeajuns de generoasă pentru a stimula vânzările de echipamente de pescuit.

Anul acesta, redactorii PPT au fost la târgul de la Paris pentru a lua pulsul celui mai prestigios târg european din lumea pescuitului, Dan F. Secoșan făcând chiar parte din juriul care a votat la fiecare secțiune în parte opțiunea pentru Best of Show. Văzută de aproape, decizia desemnării trofeelor pentru cele mai bune produse noi de la EFTTEX a devenit până la urmă un bun prilej pentru a înțelege mecanismele intime ale acestui tip de eveniment: majoritatea câștigătorilor sunt clienți fideli ai paginilor revistei EFTTA, Angling International. Vorba ceea, publicitatea – mama showroom-ului. Cu noi însă, fiți siguri, nu veți lua plasă nici de data aceasta.

Postat de pe 7 Jun 2012, in categoria FARA PLASE. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire