PARTIDE RAPIDE CU CRAPI SI TENI: Un stil de nadire

La partide rapide cu crap si teni nada este probabil una dintre cele mai importante arme din arsenalul nostru și cred că rezultatul unei partide de pescuit depinde foarte mult de modul în care reușim să ne folosim de atuurile nadei. Subiectul este unul complex și cu siguranță nu există o formulă generală a succesului. De ce țin eu cont când mă duc la o partidă de pescuit?

CANTITATEA CORECTĂ DE NADĂ

Perioada și locația alese sunt foarte importante din punctul meu de vedere, pentru că în funcție de acestea vizez anumite specii. Recunosc că nu mă duc aproape niciodată pe baltă în extremele reci ale sezonului de pescuit, deoarece apreciez într-o bună măsură și gradul meu de confort, dar și șansele mai mari de reușită. În cele mai toride zile de vară mă concentrez pe capturile mari de ten, de la 15 kg în sus, și programez, în general, partide de pescuit plantat de 48 de ore. O astfel de partidă implică cantități mari de nadă și probabil vă veți mira când vă voi spune că folosesc 30-40 kg de porumb preparat, dar astfel de pești chiar consumă cantități impresionante de nadă și este bine să fii pregătit. Distribui între 400-800 de grame de nadă pe fiecare lansetă la o plantare și ajustez această cantitate în funcție de frecvența trăsăturilor și locul în care plantez montura. De exemplu, dacă găsesc o zonă mai întinsă cu substrat curat și tare, voi nădi probabil mai mult, iar dacă plantez foarte aproape de un plaur sau o zonă cu stuf, mă voi baza pe săculețul solubil, care îmi asigură așezarea corectă a monturii pe substrat, și pe o cantitate mai mică de nadă.

ÎNTRE CÂRLIG ȘI BOILIES 

În ceea ce privește momeala de cârlig, folosesc 6-7 boabe de porumb artificial și natural pe firul de păr, fiind echilibrate astfel încât cârligul să se poziționeze corect, în capul tijei, pe substrat. Cu această metodă îmi asigur și selecția peștilor mari, dorind cu orice preț să evit trăsături de plătică, caras, ciortan. În general, schimbarea lansetelor o fac la fiecare trăsătură, chiar dacă, în unele cazuri, aștept și 6 ore, deoarece plantatul este un stil de pescuit care îți dă încredere că poți aștepta fără probleme o perioadă mai lungă pentru o trăsătură de pește mare. Nu folosesc nici pelete, nade solubile sau groundbaituri în astfel de situații, deoarece am observat că atrag peștele mic, însă, cu siguranță, acestea nu ar trebui să lipsească dintr-o partidă de pescuit scurtă. Bineînțeles, o partidă de pescuit la ten îți poate aduce pe saltea și câțiva crapi frumoși. Lunile cele mai productive pentru mine la pescuitul de crap sunt septembrie și octombrie, înainte să înceapă răcirea accentuată a apei. Prefer partidele lungi de pescuit de cel puțin 48 de ore în locuri-cheie, cu acces la plaur sau alte structuri, care favorizează prezenta crapilor. Nădirea este una grupată, folosind aproximativ 1 kg de boilies tare 20-24 mm la patru lansete. La fel ca la pescuitul de ten, voi ajusta cantitatea de nadă în funcție de frecvența trăsăturilor, locul găsit sau perioada din zi. De cele mai multe ori cresc cantitatea de nadă la apelul de seară, deoarece până atunci voi fi probabil destul de încrezător că am găsit locurile de interes maxim și crapul, în general, se hrănește foarte bine noaptea, pe liniște.

FĂRĂ SOLUBILE

Cum fac selecția capturilor plecând de la nadă până la momeala de cârlig? Nu folosesc boiliesuri solubile, pastă solubilă, pelete, groundbait sau semințe, pentru că au un timp de răspuns relativ scurt, favorizând trăsăturile de pește mic, ceea ce nu este tocmai ideal pentru o partidă de pescuit lungă. Nu exclud aceste tipuri de nadă și momeli dintr-o strategie de pescuit, dar în cazul de mai sus nu cred că își au locul. Îmi plac boiliesurile pe bază de fishmeal, eventual picante, care teoretic descurajează ciortanii. Dacă modul în care folosesc nada nu ajută foarte mult la creșterea mediei capturilor, atunci încep să ajustez treptat lungimea firului de păr, mărimea cârligelor, mărimea momelii sau folosesc diferite combinații: snowman, două boiliesuri pe firul de păr. Aici sunt foarte atent, nu mă grăbesc, lucrez pas cu pas, urmărind ca mecanica monturii să funcționeze perfect. În general, de la 8-10 kg în sus nu cred că mai poți face ceva, fără să riști anularea trăsăturilor, dar oricum, dacă ajung la o astfel de medie, mă declar foarte mulțumit.Boiliesurile de cârlig de tip bottom ar trebui să excludă capturile de ten, dar având în vedere voracitatea acestei specii, mi se întâmplă destul de des să prind și o astfel de captură la boilies.

ÎNCREDERE

Încrederea pe care o am în nada folosită este un factor foarte important pe care îmi bazez deciziile într-o partidă de pescuit, dar sunt conștient că trebuie să reacționez întotdeauna la schimbările pe care le observ pentru a-mi mări șansele de reușită.

Autor: Costin Somodea 

Postat de pe 19 Dec 2017, in categoria CRAP, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire