Tehnica si secrete de stationar: pescuit la clean cu pupe

Dacă vrei să pupi cleni în ape superlimpezi, trebuie să-i pui să pupe pupe. Iata ce trebuie sa stii, daca faci un pescuit la clean cu pupe.

Pescuit la clean cu pupe

Casteri = Pupe

Pescarii englezi pescuiesc de decenii cu pupele viermilor de muscă, pe care le denumesc casters. În comerțul de pescuit britanic casterii se vând la fel de bine cum se vând la noi viermii de muscă: la kilogram. În comerțul de pescuit românesc, casterii se aruncă. De ce? Pentru că, din neștiință, pescarii nu sunt interesați de ei. Incredibil, dar adevărat. În lacurile montane de baraj și în orice apă de cleștar, inclusiv curgătoare, pupele sunt momeala numărul 1. Și nu doar la clean. Vorbim, desigur, despre acele lacuri de munte care sunt full de clean și aproape goale de păstrăv. Nu dăm la păstrăv cu momeli naturale. Sper că știți.

Cum nădim la un pescuit la clean cu pupe?

Pescarii britanici aplică de mult sistemul ”puțin și des”. În fotografie e ceva mai mult decât puțin. Ideea este că, imediat ce platforma și scaunul sunt instalate, pe măsură ce pregătim sculele aruncăm regulat pe vad pupe, cât apucăm între degete. Dacă pregătirile ne iau o oră, ora aceasta este perfectă pentru acest tip de nădire, pentru că dă timp peștilor să se strângă și să se obișnuiască cu momeala. Amestecați, înainte, pupele cu o cantitate egală de cânepă fiartă și cu puțin vierme mort, decongelat. Viermele nu e obligatoriu, cânepa, în schimb, da. În sistemul acesta, nădirea se face constant, pe tot timpul pescuitului.

Pluta

Pluta e un miniwaggler de 0,5 – 0,8 g. Wagglerele sunt utile pentru că, prinzându-se de fir doar într-un capăt, permit scufundarea firului în condiții de vânt. Dacă nu-l scufunzi și-l lași pe apă, ți-l împing valurile, linia ia viteză și nu prinzi nimic.

Fin și ușor

Strună nu mai groasă de 0,10 mm, reali, nu declarați. Dacă nu aveți micrometru și vreți, totuși, să fiți siguri, puneți 0,08 mm. De obicei, marja de eroare, intenționată sau nu, a comercianților, este de 0,02 mm în plus față de grosimea declarată. Nu vă luați după rezistența declarată pe ambalaj. Nu contează și, în general, e minciună pe față. Strună mai groasă în acest tip de pescuit este egal cu eșecul. Cârlig de 16, tijă lungă, sârmă subțire.

Intregul articol poate fi cititi in revista PPT 26.

Postat de pe 11 Feb 2018, in categoria SPOT, STATIONAR. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comment for “Tehnica si secrete de stationar: pescuit la clean cu pupe”

  1. greere

    in principiu la clean merge orice momeala de mici dimensiuni aruncata cu prastia regulat … viermi pupe porumb


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire