Răpitor cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor

Dacă mă gândesc că știuca a avut anul acesta în Delta Dunării o caterincă de prohibiție de o săptămână, îmi dau seama că grija pentru viitorul acestei specii în ultimul său refugiu trece prin buzunarul braconierilor și
al cherhanagiilor. Adică un capăt de drum prin cârciumile deltaice, acolo unde banii storși din icrele știucilor adapă gâtlejurile aspre ale localnicilor cu plasă și aparat de curentat. Șalăul, ah, șalăul este rar și scump. Cel mai des îl întâlnești file, pane, nu în patria lui – Razelmul –, ci în farfuriile restaurantelor specializate în menținerea circuitului natural al materiei din ecosistemele acvatice.

Despre celelalte ape publice, altele decât Delta Dunării, nu merită să vorbești decât prin prisma balastierelor care ronțăie râuri distruse și a patronilor de bălți la fel de fomiști ca pescarii care le plătesc bonul cu gândul de a umple pe furiș cu pește portbagajul Loganului prăfuit. Nu am curaj să mai vorbesc despre răpitori în acest peisaj piscicol mioritic și îmi vine în minte doar imaginea caselor din chirpici, lăsate într-o rână
la marginea uliței din Naipu, care ducea spre balta Albele, acolo unde acum 15 ani erau șalăi. Rânjetul strâmb și încremenit al crăpăturilor din zidurile coșcovite era umbrit doar de antenele parabolice care băgau televiziune color în sărăcia gri din interior. Așa cum astăzi, la concursurile de pescuit la răpitor bărcile de sute de cai putere, cu camere video, GPS și sonar, barbotează apa lacurilor care mai pot susține cu pești niște clasamente fudule.

Restul, frate pescar, este doar fitofag.

Postat de pe 10 Apr 2017, in categoria FARA PLASE. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comment for “Răpitor cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor”

  1. Oli Andries

    Apropo de Delta, locul in care m-am îndrăgostit de pescuitul la rapitori, ma întreb de ceva vreme, cam cat pește trebuie să scoată braconierii doar pentru a-și putea plati benzina pt. motoarele de 100-150 CP? Nici nu stiu cum reușesc sa agațe asemenea motoare pe câte o Laguna de 7m. Instinctul meu zice ca problema braconajului din Delta ar putea fi rezolvata parțial prin limitarea puterii motoarelor la 15-20CP. Dar apoi imi aduc aminte despre faptul că acțiunea se petrece în România.


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire