Să fie prăjeală

bibani

Am ajuns în Ungaria cu ocazia unor filmări şi – aşa cum fac de fiecare dată când ajung într-o ţară străină – nu am ratat ocazia să caut din priviri reviste de pescuit atunci când am intrat în prima benzinărie. Acolo, pe raftul cu reviste glossy, am numărat nu mai puţin de cinci reviste de pescuit.

Două generaliste, două de crap, una de răpitor. Cea mai tare dintre ele are în jur de 70.000 de cumpărători lunar, celelalte cochetând cu 10.000 de exemplare vândute lunar. Ungaria este o ţară cu 8 milioane de locuitori şi 700.000 de pescari legitimaţi la diferite asociaţii, o ţară care are un sfert din apele României. România este însă, la rândul ei, un alt fel de ţară, cu 20 de milioane de locuitori, dintre care doar 30.000–40.000 de pescari sunt legitimaţi la asociaţii sau posedă permis de pescuit. România pescărească se laudă cu trei reviste de pescuit, care apar la trei luni şi care se chinuie să vândă 2.000–3.000 de exemplare, atunci când apar. La câte ape avem noi, probabil că doar 5% dintre ele mai sunt la nivelul bonităţii piscicole din anii ’90.

Aşa se face că am dat luna aceasta, la ape mici în Delta Dunării, de o poveste interesantă: la o pensiune din Sf. Gheorghe, la capătul Dunării, nişte braşoveni știucari au mers două zile pe Canalul 6 şi au căsăpit saci de ştiuci, marea majoritate sub kilogram. Când gazda le-a spus că nu mai are loc în congelator, știucarii-turiști au luat decizia de a nu mai ieşi la pescuit. Au stat alte două zile în Deltă şi au preferat să bea bere şi să joace table în curte, decât să plece la pescuit şi să elibereze mârlițele.

Aceasta este, în linii mari, povestea pescuitului românesc, o ţară în care nu mai este niciun dubiu că pescarii au apele pe care le merită. La început a fost cuvântul, numai că astăzi sacoşa nu are nevoie de alfabet.

Postat de pe 2 Nov 2015, in categoria ARHIVA, FARA PLASE, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comment for “Să fie prăjeală”

  1. Radu

    Da-le numele, Cristi! Asa ii vom arata cu degetul. Daca atunci cand prinzi cu nemiluita nu mai dai si drumul , inseamna ca nu ai mintea la tine. Plus ca la stiuci te mai ineci si cu oase…sau se baga la chiftele sau marinata? Niste distrusi…


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire