Somnul pescărimii naște monștri

malin_musatescu_editorial

Parlamentul a votat nu cu mult timp în urmă eliminarea a 102 de taxe – băgate în sac la grămadă și deșertate în fața maselor cu ștampilă de vot. Printre toate aceste taxe se află și cea pentru permisul de pescuit sportiv.

 

Eliminarea cu pricina aruncă însă în neant permisul de pescuit, atâta timp cât nu s-au luat în calcul efectele pe orizontală ale desfințarii acestei taxe. Eliberarea de permise gratuite, în numele cărora pescarii sportivi să poată avea acces pe viitor la apele publice și în virtutea cărora să respecte legile pescuitului, costă însă bani. Dacă la un preț de 30 – 70 de lei pe an au fost eliberate câteva sute de mii de permise de pescuit, este de așteptat ca doritorii de permise gratuite să depășească 1.500.000. Gândiți-vă că tipărirea acestui permis ar costa 1 leu, și veți înțelege că ANPA va avea nevoie pentru aceasta de un buget anual de 1.500.000 lei. Bani care nu există, pentru că, dacă ar fi existat, ANPA ar fi folosit taxele colectate și ar fi repopulat și păzit apele publice până acum. Tehnic vorbind, va urma blocarea eliberării permiselor pe termen nedefinit. Astfel, între pescarul sportiv și grataragiul venit pe malul apei, între el și braconier sau cel venit la baltă să se scalde, nu va fi nicio diferență.

Prin aceasta ANPA va recunoaște ca activitate care exploatează resursa piscicolă  din apele publice doar pescuitul comercial și va elibera doar permisele de pescuit comercial, contra taxelor care rămân în vigoare. Indirect pescarii sportivi români nu vor fi recunoscuți  ca grup distinct ce are interese legate de potențialul piscicol și de acces la apele publice. Este exact ceea ce își dorește de pildă ANPA, care a considerat pescuitul sportiv un fel de Cenușăreasă a pescuitului, ultimul îndreptățit să aibă acces la resursa piscicolă. În aceste condiții, până și controalele subțiri efectuate de Poliție și Jandarmerie pe malul apelor nu vor mai exista. Asociațiile de pescari sportivi, care își bazează activitatea tocmai pe concesionarea și gospodărirea unor zone de pescuit, fără eliberarea unor permise nu vor mai avea bruma de fonduri necesară pentru a exercita teoreticul control asupra acestor ape. Fără permise, fără fonduri, asociațiile își vor pierde membri. Cum nu există la nivel național o autoritate care să conducă destinele pescuitului sportiv, asociațiile de pescari sportivi au fost singurele forme prin care societatea civilă a încercat să suplinească apetența Statului de a-și asuma răspunderea managementului în acest domeniu. Locul lăsat liber de asociațiile de pescari sportivi va fi ocupat rapid de concesionarii cu plase, cărora pescarul cu undiță și lansetă va trebui să le plătească taxe de pescuit substanțiale. Destructurarea pescuitului sportiv este astfel la un pas distanță și va fi adevăratul  preț pe care pescarii îl vor plăti pentru a avea un permis gratuit.

Mălin Mușatescu – PPT Senior Editor

Postat de pe 20 Jan 2017, in categoria ARHIVA, FARA PLASE, SPINNING, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comment for “Somnul pescărimii naște monștri”

  1. Anton Valentin

    Va salut. Am citit articolul d-voastra si mi-a placut. singura problema ar fi ca nu angajatii M.A. I sint vinovati ci procurorii romini care nu inteleg cit rau face un singur braconier, nu mai vorbesc de toata tagma lor,si considera necesar sa aplice o sanctiune contraventionala individului ,modica, fara sa trimita dosarul in instanta, considerind ca individul respectiv nu prezinta pericol social, desi a avut intr-un an citeva zeci de dosare.


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire