STRATEGIA ÎN PESCUITUL CRAPULUI ÎNSEAMNĂ CÂȘTIG

Motto: Într-o lume dură, nu poți supraviețui decât cu ajutorul strategiei.

Viziunile extraordinare ale lui Jack Trout în domeniul marketingului m-au determinat și pe mine să îndrăznesc să schițez rândurile de mai jos. Sunt de părere că un club de pescuit poate ajunge în vârful ierarhiilor numai cu o strategie bine pusă la punct. Strategia înseamnă câștig.

Nu voi intra în chestiuni particulare legate de pescuitul competițional la crap, ci mă voi rezuma la lucrurile generale, dar foarte importante. Eu cred că mai jos avem o rețetă de succes pe care mă străduiesc să o implementez la The One Team. Munca e grea și nu se oprește niciodată.

Definiția strategiei: știința de a planifica și de a conduce operațiuni militare pe scara largă, de a manevra forțele armate în poziția cea mai avantajoasă, înainte de confruntarea efectivă cu inamicul.

PERCEPȚIA.

Percepția înseamnă realitate; nu lăsa faptele să te inducă în eroare. 1. Capacitatea minții este limitată Mintea umană, la fel ca un computer, are un sertar pentru fiecare informație pe care a decis să o rețină. Față de calculator, mintea respinge însă orice informație care nu corespunde cunoștințelor anterioare, ci acceptă numai informațiile care se potrivesc cu starea ei actuală. 2. Mintea urăște confuzia Oamenii se bazează pe învățare. Memoria nu este numai capacitatea de a-ți aminti un număr de telefon, ci este un sistem dinamic care este folosit în fiecare moment al procesării gândirii. Folosim memoria pentru a vedea, pentru a înțelege limbajul, pentru a ne descurca în viață. 3. Mintea este nesigură Gândirea este emoțională, nu rațională. Oamenii sunt niște oi care urmează turma. Hotărâm că este corect ceea ce cred ceilalți că este corect. Când oamenii sunt nesiguri, se uită la ce fac ceilalți. Îi imităm pe aceia pe care-i considerăm superiori în ceea ce privește cunoștințele sau experiența. 4. Percepțiile nu se schimbă Psihologii spun că orice plan de schimbare a atitudinilor pune probleme extraordinare. Chiar și cu ajutorul unei proceduri intense și elaborate, ca psihoterapia, convingerile fundamentale ale unei persoane se schimbă foarte greu.

COMPETIȚIA

Cunoaște-ți adversarii. Evită-le puterea. Exploatează-le slăbiciunile. Un general bun nu-și stabilește niciodată strategia militară bazându-se pe faptul că are subordonați mai buni. Trebuie să le spui oamenilor tăi cât de buni sunt, dar nu-ți propui să câștigi bătălia doar datorită faptului că ai o echipă superioară. Lupta se câștigă cu o strategie superioară. Tactica dictează strategia. Strategia se întemeiază pe cunoașterea aprofundată și pe implicarea în tactică. Este greșit să crezi că mai întâi stabilești strategia generală și apoi urmează tactica. Deoarece în acest mod cazi în două mari capcane: • refuzul de a accepta eșecul • ezitarea de a exploata succesul Dacă tactica este un cui, strategia este ciocanul. Strategia nu este un obiectiv și ea trebuie să se concentreze asupra drumului, nu asupra finalității. Scopul strategiei este să-ți mobilizeze resursele pentru a stabili tactica. Prin concentrarea tuturor resurselor tale într-o singură direcție strategică exploatezi la maximum tactica, fără limitarea pe care o implică existența unui scop. Cea mai sigură strategie este exploatarea rapidă a tacticii. Odihna este pentru învinși. Învingătorii mențin ritmul alert.

SPECIALIZAREA

Este mai bine să fii excepțional într-un domeniu decât bun la toate. Modalitatea de a supraviețui și de a prospera presupune să fii mai bun decât competitorii tăi într-un anumit domeniu. Oamenii sunt ușor impresionați de cei care se concentrează asupra unei anumite activități. Aceștia sunt percepuți ca experți. Deseori, oamenii le acordă acestora mai mult credit decât merită pentru experiența sau cunoștințele lor.

SIMPLITATEA

Strategiile de succes sunt exprimate întotdeauna în cuvinte simple.

Bunul-simț este singurul antidot pentru teama pe care o simțim pentru ideile simple. Bunul-simț este înțelepciunea împărtășită de toți, ceva care este perceput ca un adevăr evident de către o comunitate. Ideile simple tind să fie evidente, deoarece par verosimile. Dar oamenii nu au încredere în propriile instincte. Ei au senzația că trebuie să existe un răspuns ascuns, mai complex. Greșit. Trebuie să vezi lucrurile așa cum sunt ele în realitate. Să urmezi ordinele logicii și să elimini atât sentimentele, cât și propriul interes din decizia ta. Nimic nu e mai simplu decât atât.

LIDERUL

Nimeni nu te va urma dacă nu știi încotro te îndrepți. Calitățile unui bun general: • Să fie flexibil. Strategia se adaptează la situație, și nu invers. • Să aibă o gândire îndrăzneață. Vine momentul când trebuie să iei o decizie și este nevoie de concentrare profundă. • Să fie îndrăzneț. La momentul potrivit trebuie să lovești rapid și decisiv. Îndrăzneala este o trăsătură valoroasă atunci când ești pe val. Este greșit să dai dovadă de prea mult curaj când șansele sunt împotriva ta. • Să cunoască realitatea. Strategia se construiește de la detalii. • Să aibă noroc. Norocul are un rol major dacă știi să-l exploatezi. Atunci când acesta te părăsește, trebuie să știi să reduci pierderile cât mai rapid.

Postat de pe 29 Mar 2018, in categoria CRAP, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire