Superfirele de pescuit

La începutul secolului XXI armata s-a intersectat din nou cu firele de pescuit, de această dată cu cele multifilament, Dyneema fiind dorit de armata americană pentru diverse aplicații la echipamentele destinate teatrelor de război. Acest lucru a dus la o criză de materie primă și implicit la o creștere a prețului firelor multifilament, însă zarurile fuseseră din nou aruncate, iar multifilamentul ajunsese deja ca un drog, iar de la drog până la sevraj nu este decât un pas, indiferent de preț.

Am avut șansa să experimentez primele superfire în Statele Unite, la începutul anilor ’90, însă treptat am trecut de la Fireline și Spiderwire la Sunline, asta pentru că braidul începuse să se apropie tot mai mult de firele fuzionate ca fluiditate prin inele, mai puțin abraziv pentru inserturi și mai puțin zgomotoase.

Un salt important pentru Sunline față de alte fire împletite a fost absorbția scăzută a apei, însă rezistența în șoc s-a dovedit în timp un factor de stres, cel puțin pentru… pescar. Asta m-a făcut să caut altceva, am trecut prin Sufix, Daiwa și Stroft și m-am oprit la Momoi, un fir cu care mă simt bine și care – cel mai important – se potrivește cel mai bine stilului meu de pescuit. Evident că fiecare dintre voi va căuta ceva în mod special și trebuie să spun că am întâlnit destui care spun că Momoi nu e ce trebuie, alții care zic că Varivas este excepțional, alții, că nu merită banii… Și tot așa.

Un lucru important este să testați firele și să le observați punctele pozitive și cele negative, pentru că vă asigur că le au pe ambele, în egală măsură. Chiar dacă tehnologia de ultimă generație face ca diametrele la o putere dată să fie tot mai mici, diametrul este o alegere care poate dicta o tehnică sau alta de pescuit. Iar pescuitul cu jiguri nu poate fi astăzi definit complet fără multifilament.

Iată două exemple din acest tip de pescuit:

1. Șalăii sunt slab motivați în hrănire și preferă nălucile care se scufundă cu viteză mică. În același timp, nu puteți folosi greutăți extrem de mici, din cauza adâncimii mari (și alți factori perturbatori, cum ar fi vântul). Veți folosi un fir mai gros decât necesar, pentru a frâna plonjarea nălucii.

2. Pescuiți pe Dunăre în curent foarte puternic. Indiferent de greutatea folosită, jigul va fi ridicat de pe fundul apei din cauza acestui curent. Sunteți într-un cerc vicios, pentru că aveți un jig foarte greu, iar asta înseamnă un fir mai gros (în conformitate cu clasa de putere în care se încadrează lanseta pe care o folosiți). Dar un fir gros înseamnă frecare mai mare cu apa și în cele din urmă ridicarea jigului din zona profundă. Soluția este să folosiți un fir mai subțire, anormal de subțire pentru greutatea jigului și puterea lansetei. Riscați, pierdeți din puterea firului, dar ajungeți cu jigul acolo unde sunt peștii.

Autor: Malin Musatescu

Postat de pe 8 Jul 2017, in categoria SPINNING, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire