Vastervik, Suedia

Limit your catch, don’t catch your limit. Sloganul inscripționat pe ruletele de măsurare gradate la 130 cm, îți confirmă că ai ajuns în patria știucilor.

Situat la 280 de km de Stockholm, pe coasta de est, Vastervik este un orăşel tipic suedez, situat pe malul Mării Baltice, într-un arhipelag ce cuprinde 5000 de insule, stânci şi golfuri, şi nu în ultimul rând o populaţie piscicolă de invidiat. Specia-ţintă aici este ştiuca, Vastervik fiind o zonă unde capturarea ştiucilor cu o greutate de două cifre nu este o simplă întâmplare. Dacă pescuitul la ştiucă nu este punctul tău forte, în apele salmastre ale arhipelagului mai poţi prinde heringi, bibani, păstrăvi de mare, somoni şi alte specii dulcicole surpriză. Cabane moderne, ghizi profesionişti, bărci dotate cu motoare termice, gps-uri, sonare şi navigaţie, ştiuci-record şi un peisaj de vis – iată ingredientele care propulseză Vastervik în topul locurilor de pescuit în Europa. Nu degeaba o mare parte dintre manufacturierii europeni de năluci vin aici să îşi testeze ultimele creaţii.

Cazare şi bărci – O cabană dotată modern – cu apă curentă, baie, bucă-tărie, veselă, electrocasnice (cuptor, plită, frigider, microunde, tv etc.) –, chiar pe malul apei, pe timp de o săptămână (7 nopţi), pentru şase persoane, costă 1700 de euro. În această sumă aveţi inclusă o barcă de 4,65 m pe toată perioada, cu capacitate de trei persoane, dotată cu motor de 15 cai Suzuki 4T, GPS/Sonar/Navigaţie, asigurare barcă, permis de pescuit, ancoră, veste de salvare, benzină inclusă. Puteţi merge şi pe varianta cu două sau trei bărci, dar atunci preţul se modifică în 2620 de euro sau 3540 de euro. Un pachet rezonabil este cel cu două barci şi cabană de 6 persoane (2620 euro), care te va costa per persoană, o săptămână, 465 de euro. Există şi pachete pentru 2–3 persoane, dar cu costuri un pic mai mari.

Transport auto – Cea mai bună soluţie este închirierea unei maşini break pentru extraspaţiul necesar bagajelor şi tubului cu lansete. Costuri: 100 de euro de persoană, pentru o maşină închiriată în patru persoane, cu tot cu benzină inclusă pentru 600 km, timp de o săptămână, cu o companie serioasă de închirieri, cum sunt Hertz sau Avis. Nu există posibilităţi de transfer aeroport-Varstervik, dar, dacă vreţi să vă aventuraţi cu maşina personală direct din România, nu veţi economisi niciun ban. Am încercat şi această variantă.

Tehnici de pescuit
At Vastervik, for Big Pike, Big Lure is the name of the game. Este zicala cu care te întâmpină ghizii şi pescarii din zonă. Aceștia pescuiesc exclusiv cu năluci XXL, cam cât antebraţul unui om normal. Vă vor sfătui să faceţi și voi la fel dar totuși nu vă hazardaţi. Noi am prins cu aceleaşi tehnici de pescuit pe care le folosim şi în România, cu glidere, năluci suple, până în 10 cm, linguri oscilante. Cea mai mare ştiucă a expediţiei, 10,50 kg/105 cm, am prins-o la un shad de 6 cm, clasic, alb cu spate negru. Localizarea ştiucilor nu este foarte greu de făcut, trebuie doar să respectaţi indicaţiile personalului din camping, care vă va ghida către zonele productive. În principiu, le găsiţi în apropierea malului, în mici pâlcuri de stuf şi vegetaţie (apă de 3–4 metri), sau pe zonele cu insule scufundate, vizibile pe navigaţia sonarului GPS cu care sunt dotate bărcile (apă de 6–7 metri). Cel mai bun loc de pescuit din arhipelag se numeşte Old Bay, o zonă cu apă mai tulbure, căutată pentru reproducere de majoritatea speciilor. Aici s-au înregistrat cele mai mari recorduri de ştiucă. Dacă talentul de pescar şi norocul v-au jucat feste, aveţi posibilitatea să închiriaţi o barcă rachetă propulsată cu 150 de CP, cu tot cu ghid, masă şi băuturi incluse, care va scormoni pentru voi fiecare piatră din arhipelag timp de o zi, pentru capturi record. Succesul este garantat, dar costă cam 625 de euro pentru trei persoane pe zi.

Să pescuiești știuci în mare. Iată un vis care poate să pară o simplă utopie unora. Dacă mergeți însă la Vastervik, în Suedia, vă veți convinge că la Marea Baltică visul poate deveni realitate. Știuci printre rechini și foci, asta poate să pară puțin deplasat, dar vă pot spune cu mâna pe inimă că am fost acolo și chiar așa este. Martori îmi sunt gliderele, nălucile suple și oscilantele din trusă, că nu vă mint. Știucile din apele salmastre ale fiordurilor Balticii sunt mari amatoare de heringi, atât de mari încât depășesc lejer metrul. Despre mușchi, ce să mai zic… vă las pe voi să dați o raită pe la Vastervik ca să vă convingeți – Malin Musatescu

 

Postat de pe 14 Oct 2012, in categoria DESTINATII, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Comments for “Vastervik, Suedia”

  1. Tare Maline,fain! Din pakte,ninci bani….

  2. rooney

    cand apare numarul 5(cinci)?


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire