Vlăduț Mateianu: Delta, Casa mea!

mateianu_pescuitulpentrutoti

Este locul în care, chiar dacă nu prind niciun pește, simt că trăiesc și îmi încarc bateriile, de la sălcii, stuf sau nuferi. Este locul în care nu există ingineri sau arhitecți, sudori sau tâmplari, șefi sau angajați. Sunt doar colegi de pescuit, împreună cu care nopțile în jurul focului sunt ca în poveștile Șeherezadei. 

Locurile și iar locurile 

Asta este o discuție amplă. Sunt două tipuri diferite de locuri pe care este indicat să le căutam în Deltă. Unele sunt pe curent (adică unde apa curge), iar altele sunt pe zone în care curentul este foarte slab sau inexistent. În primul caz căutam locurile cu obstacole submerse (copaci căzuți, rădăcini etc.), praguri (adică diferențe bruște de nivel) sau vegetație specifică (stuf, papură). În al doilea caz, pe zonele fără curent, important este să găsim porțiunea de trecere pentru crapi (canale între două lacuri, canale de legătură între brațe etc.). Adâncimea apei este optimă, după părerea mea, între 4 și 7 metri.

1_mateianu_pescuitulpentrutoti

Cum se prinde crapul pe Dunăre

În primul caz este foarte greu să faci o nădire exactă și corectă, pentru că nada (boilies sau porumb) este purtată de curent, iar distanța depinde de puterea curentului și de adâncimea apei. Mult timp am crezut că este esențială această nădire, însă din experiență am realizat că de fapt crapii stau acolo (mă refer la „cioate”) și trebuie doar să le prezentăm frumos momeala la nas! Consider că pescuitul din barcă îți oferă șanse mult mai mari de prins pește, atât datorită faptului că îți poți amplasa mult mai corect monturile, cât și în lupta cu peștele, unde de multe ori nu beneficiem de frână la mulinete, fiind un fel de „care pe care”! În concluzie, cred că năditorul special de Dunăre este de aur (cel cu plăcuță de plumb și arc), are avantajul că este mai greu luat de curent, dar și că menține nada de apel în zona momelii și a cârligului. În al doilea caz, pe locurile fără curent, recomand o nădire masivă, de ordinul zecilor de kilograme, iar apoi multă răbdare. Poate dura 24, 48 sau 72 de ore până încep trăsăturile, dar vă asigur că merită! Dacă am ales bine zona (repet, trebuie să fie una de trecere), crapii se vor opri pe patul de nadă, apoi, în funcție de cât de bine este făcut, vor sta de la câteva ore până la câteva zile, timp în care ne vor delecta cu trăsăturile lor. La cârlig folosesc în general boiliesuri rețetă proprie, dar în anumite zone porumbul pe firul de păr face legea. Iar pe brațul Sf. Gheorghe pătrățica de mămaligă este o momeală foarte importantă.

2_mateianu_pescuitulpentrutoti

Importanța echipamentului în Deltă

Nu sunt adeptul sculelor scumpe. Ba, din contră, pot spune că mă simt mult mai bine când prind crapi cu scule obișnuite, pe care pot să le aibă majoritatea pescarilor. Dar, atunci când pescuim din barcă în zona cu agățătură, acolo unde nu ne putem folosi de frâna mulinetei, contează enorm un echipament robust, iar tot ansamblul – lanseta (maximum 2,7-3 m), mulineta (tambur mare) și firul (de la 0,45 mm în sus) – trebuie să fie foarte bun. Pe zone fără curent pescuiesc cu lansete normale de 3,90 metri, mulinete clasice și fir de 0,26 mm cu înaintaș textil. Cea mai mare importanță o acord avertizorilor sonori, fără de care nu cred ca aș mai putea concepe pescuitul nocturn (mai ales că atunci sunt majoritatea trăsăturilor!).

Alte specii

În zona pe care o frecventez eu sunt foarte multe alte variante de pescuit, iar mie îmi plac toate! La undiță se prinde foarte bine roșioară mare și caras (300-800 g), iar pentru asta trebuie făcut un mic pat de nadă și întreținut periodic. În zonă există diverse cănălașe și japșe care adăpostesc știuci frumoase, câteva ore dimineața și seara fiindu-le dedicate. Cele mai bune rezultate le-am avut la „dollinger” argintiu, dacă pescuiam lansat, sau la „shad” verde fluo, dacă dădeam la trenă. De asemenea, la circa 20 de minute de mers cu barca cu motor sunt câteva gropane care țin somotei de până în 3 kg, acolo unde am făcut nenumărate partide pe înserat cu rezultate spectaculoase și… gustoase! Momeala nr. 1 este celebra râmă neagră, buchet, pe cârlige mari, 2/0. Pe locurile de crap dimineața bântuie și nenumarați avați, care efectiv te spală pe față prin săriturile lor obraznice, dar nu prea am reușit să-i păcălesc și să-i prind…

poze delta 2009 028

Consider Delta casa mea. Locul în care, chiar dacă nu prind niciun pește, simt că trăiesc și îmi încarc bateriile, de la sălcii, stuf sau nuferi. Este locul în care nu există ingineri sau arhitecți, sudori sau tâmplari, șefi sau angajați. Sunt doar colegi de pescuit, împreună cu care nopțile în jurul focului sunt ca în poveștile Șeherezadei. Jur să nu merg în Deltă NICIODATĂ singur! 

 

 

2016-helpicon pescari 220x277 incl bleed5.cdr

Postat de pe 20 May 2016, in categoria CRAP, SPOT. Poti urmari raspunsurile la aceasta postare prin RSS. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 Comment for “Vlăduț Mateianu: Delta, Casa mea!”

  1. bogdan

    Felicitari pentru articol,poate reusim sa stam de vorba…eu pescuiec in zona Murighiol,mai precis pe insula….pe 17 iunie intentionez sa plec cateva zile.
    Multumesc.


LASA UN COMENTARIU

Log in | Gabfire